İnşaat proje yönetimi nasıl olmalıdır? İnşaat projesinin üretimi aşamasında mimar ve mühendisler tarafından arazi yapısı ve kurumlar tarafından belirlenen katsayılar ile bir taslak çalışma oluşturulur. Çalışmalar ilgili kurumların incelemesi ve ruhsat işlemleri ile yapıma hazır hale gelir. Tüm bu hazırlık aşamalarının ardından ise proje şantiye işleri başlar.

İnşaat Proje Yönetimi – Şantiye Aşaması

Şantiyede disiplinli çalışma ve bir iş akışının olması gerekir. Şantiye şefi tarafından yönetilen süreçte en doğru süreç yönetimi yapılmalıdır. Ek olarak mimarların ve mühendislerin projeye hakim olmaları çok önemlidir. Şantiyede yapılan çalışmaları ise yapı denetim firmaları denetler.

Proje yönetim sistemi, karmaşık ve birbiriyle ilişkili işlerin yönetilmesi ve koordine edilmesinde önemli bir sistemdir. Ek olarak sadece inşaat sektörü ile ilişkili değildir. Proje yönetimi; insan kaynakları, kalite, kapsam yönetimi, iletişim yönetimi, maliyet yönetimi, tedarik ve sözleşme, zaman yönetimi, risk yönetimi alanlarının tümünü kapsar.

Tüm inşaat sürecinde kriz yönetimi de oldukça önemli bir yer tutar. Beklenmeyen problemlerin hızlı çözümü önemlidir. Ekip çalışmasının benimsenmesi, herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir.

İş takibinin ve ekip yönlendirmesinin kritik öneme sahip olduğu inşaat projelerinde personel yetkinliği de dikkate değerdir. Şantiyede ustalar tarafından takip edilen işler detaylı bir şekilde incelenmeden diğer aşamaya geçilmemelidir. Aksi halde çalışmaların kalitesini ve iş teslim süresini aksatacaktır. En önemlisi de zorunlu olmayan maliyet ile yüklenici ve mal sahibini zarara sokabilir.

Siz de inşaat projesi geliştirmek mi istiyorsunuz? Bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.